Szechuan-kyckling (II)

Det här receptet är en av mina favoriterna från den kinesiska
matlagningskursen jag gått under hösten. Man skulle kunna tro att det
även i denna maträtt ingår szechuanpeppar, men så är faktiskt inte fallet.
Anledningen till att receptet heter så är istället att det kommer från
regionen Szechuan i Kina.

Mängd 6 portioner
Förberedelse 10 minuter plus marinering
Tillagning 10 minuter

Ingredienser  
2 kycklingar á 1 kg  
ca 3 msk potatismjöl  
2 dl vatten  
2 dl cashewnötter  
1 ägg  
3 msk kinesisk chilipasta  
4 klyftor vitlök  
4 cm färsk ingefära  
1 msk vinäger  
1 msk ljus soya  
1 msk mörk soya  
1 msk risvin  
salt  
natriumglutamat (även kallat ajonoto el. monosodiumglutamat)  
vitpeppar  
2 msk matolja  
färsk koriander  

Tillvägagång
1. Filéa kyckling och skär i bitar om 3 x 2 x 2 cm stora bitar och lägg i bunke.
2. Krydda med salt, natriumglutamat, vitpeppar. Tillsätt risvin, mörk och ljus soya, ett ägg och 1/2 dl vatten. Rör ner 1 msk potatismjöl och blanda väl.
3. Tillsätt sist matolja som lägger sig som ett skyddande skal mellan filébitarna och gör att de ej kladdar ihop. Låt stå 20 minuter.
4. Fräs cashewnötter i mellanvarm olja tills de fått ljusbrun färg, man måste röra hela tiden. Lägg sedan upp dem på fat.
5. Fräs hycklingen tills den är "halvklar".
6. Tillsätt chilipasta, vitlök, ingefära, mörk- och ljus soya samt 1 dl vatten. Låt koka några minuter.
7. Tillsätt natriumglutamat, salt, vitpeppar och vinäger. Rör försiktigt ned potatismjöl tills konsistensen blir något tjockare.
8. Avsluta med att tillsätta cashewnötterna.

Rätten serveras med fördel till ris och dekoreras med hackad färsk
koreander.

< Tillbaka >