Ett smarrigt recept för en festlig tillställning.
Mängd | 4 portioner |
Förberedelse | 25 minuter |
Tillagning | 20 min i nedre delen av ugnen, 175 grader, därefter ytterligare 15 minuter i 225 grader |
Ingredienser | |
600 g fläskfilé | |
2 msk sesamfrö | |
Salt och peppar | |
Matfett till stekningen | |
Pensling | |
1 msk soya | |
1 msk flytande honung | |
1/2 msk sambal oelek | |
Sås | |
2 dl vatten | |
1 köttbuljongtärning | |
2 dl portvin eller rött vin | |
2 charlottenlökar, finhackade | |
2 hackade vitlöksklyftor | |
1 krm ingefära eller 1 tsk färsk | |
salt och peppar | |
1-2 tsk maizena att reda med | |
Gurkraita | |
1/2 gurka | |
1/2 tsk salt | |
2 dl matlagningsyoghurt | |
1/2 tsk malen spiskummin | |
1 msk hackad koreander |
Tillvägagång | |
1. | Bryn fläskfilén i en stekpanna. |
2. | Blanda soya, honung och sambal oelek. |
3. | Pensla köttet med soyablandningen och rulla filén i sesamfröna, svartpeppar och salt. |
4. | Stek köttet i nedre delen av ugnen i 175 grader / 20 minuter, därefter i 225 grader / 15 minuter. |
5. | Låt vila 10 minuter innan servering. |
Tillvägagång sås | |
1. | Koka upp vatten och buljong, tillsätt vin, lök och ingefära. Låt koka tills ungefär hälften återstår. |
2. | Sila och smaka av med salt och peppar. |
3. | Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen. |
Tillvägagång gurkraita | |
1. | Dela gurkan mitt itu och kärna ur den med en sked. |
2. | Dela halvorna ytterligare en gång och skär gurkan i tunna skivor. |
3. | Strö på lite salt och låt stå i ca 20 minuter. |
4. | Pressa ur vätskan och blanda med de övriga ingridienserna och ställ svalt ca 1 timme innan serveringen. |
5. | Sätt timer på mobilen så att du inte glömmer att ta ut gurkraitan ur kylen. Har glömt den stående i kylen inte bara en gång... :-( |
Maten serveras gärna med råstekt potatis och Det Goda
Brödet som återfinns i separat recept.
< Tillbaka >