Sesambakad fläskfilé med
portvinssås

Ett smarrigt recept för en festlig tillställning.

Mängd 4 portioner
Förberedelse 25 minuter
Tillagning 20 min i nedre delen av ugnen,
175 grader, därefter ytterligare 15 minuter i 225 grader

Ingredienser  
600 g fläskfilé  
2 msk sesamfrö  
Salt och peppar  
Matfett till stekningen  
   
Pensling  
1 msk soya  
1 msk flytande honung  
1/2 msk sambal oelek  
   
Sås  
2 dl vatten  
1 köttbuljongtärning  
2 dl portvin eller rött vin  
2 charlottenlökar, finhackade  
2 hackade vitlöksklyftor  
1 krm ingefära eller 1 tsk färsk  
salt och peppar  
1-2 tsk maizena att reda med  
   
Gurkraita  
1/2 gurka  
1/2 tsk salt  
2 dl matlagningsyoghurt  
1/2 tsk malen spiskummin  
1 msk hackad koreander  

Tillvägagång
1. Bryn fläskfilén i en stekpanna.
2. Blanda soya, honung och sambal oelek.
3. Pensla köttet med soyablandningen och rulla filén i sesamfröna, svartpeppar och salt.
4. Stek köttet i nedre delen av ugnen i 175 grader / 20 minuter, därefter i 225 grader / 15 minuter.
5. Låt vila 10 minuter innan servering.

 

Tillvägagång sås
1. Koka upp vatten och buljong, tillsätt vin, lök och ingefära. Låt koka tills ungefär hälften återstår.
2. Sila och smaka av med salt och peppar.
3. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen.

 

Tillvägagång gurkraita
1. Dela gurkan mitt itu och kärna ur den med en sked.
2. Dela halvorna ytterligare en gång och skär gurkan i tunna skivor.
3. Strö på lite salt och låt stå i ca 20 minuter.
4. Pressa ur vätskan och blanda med de övriga ingridienserna och ställ svalt ca 1 timme innan serveringen.
5. Sätt timer på mobilen så att du inte glömmer att ta ut gurkraitan ur kylen. Har glömt den stående i kylen inte bara en gång... :-(

Maten serveras gärna med råstekt potatis och Det Goda
Brödet som återfinns i separat recept.

< Tillbaka >