Det här rätten kommer från
kursen i kinesisk matlagning jag gått under
kursen. Smakar precis som jag förväntar mig att en kinesisk soppa
skall
göra. Proportionerna är tilltagna på en höft, justera gärna
för önskat
resultat.
Mängd | 6 portioner |
Förberedelse | 1 tim |
Tillagning | 20 minuter |
Ingredienser | |
3/4 dl torkade molnöron (svamp) |
|
3/4 dl torkade gyllennålar (blomma) | |
1 liter vatten | |
1 burk bambuskott | |
1,5 hg pressad kokt skinka | |
2 dl färsk tofu | |
1 ägg | |
totalt 3 msk soya (använd både ljus och mörk) | |
2 msk vitvinsvinäger |
|
2 msk sesamolja | |
ca 2 msk potatismjöl | |
salt | |
peppar | |
natriumglutamat (även kallat ajonoto el. monosodiumglutamat) | |
färsk koreander att dekorera med |
Tillvägagång | |
1. | Låt molnöron och gyllennålar svälla i vatten under en timma. |
2. | Ta bort den hårda själken från gyllennålarna och finstrimla dem, molnöronen, skinkan och bambuskotten. |
3. | Skär tofun i bitar om 1 x 1 x 3 cm. |
4. | Koka upp vattnet och lägg i molnöron, gyllennålar, skinka, bambuskott och tofu. |
5. |
Tillsätt soya, natriumglutamat och mycket vitpeppar. Rör mkt försiktigt samtidigt som du tillsätter potatismjölet spätt i kallt vatten, soppan skall bli lite trögflytande men inte tjock! Låt koka några minuter. |
6. | Vispa ett ägg som du sedan tillsätter i en tunn stråle samtidigt som du rör försiktigt. |
7. | Tillsätt vitvinsvinäger, sesamolja samt lite hackad färsk koreander. |
< Tillbaka >