Pekingsoppa

Det här rätten kommer från kursen i kinesisk matlagning jag gått under
kursen. Smakar precis som jag förväntar mig att en kinesisk soppa skall
göra. Proportionerna är tilltagna på en höft, justera gärna för önskat
resultat.

Mängd 6 portioner
Förberedelse 1 tim
Tillagning 20 minuter

Ingredienser  

3/4 dl torkade molnöron (svamp)

 
3/4 dl torkade gyllennålar (blomma)  
1 liter vatten  
1 burk bambuskott  
1,5 hg pressad kokt skinka  
2 dl färsk tofu  
1 ägg  
totalt 3 msk soya (använd både ljus och mörk)  

2 msk vitvinsvinäger

 
2 msk sesamolja  
ca 2 msk potatismjöl  
salt  
peppar  
natriumglutamat (även kallat ajonoto el. monosodiumglutamat)  
färsk koreander att dekorera med  

Tillvägagång
1. Låt molnöron och gyllennålar svälla i vatten under en timma.
2. Ta bort den hårda själken från gyllennålarna och finstrimla dem, molnöronen, skinkan och bambuskotten.
3. Skär tofun i bitar om 1 x 1 x 3 cm.
4. Koka upp vattnet och lägg i molnöron, gyllennålar, skinka, bambuskott och tofu.
5.

Tillsätt soya, natriumglutamat och mycket vitpeppar. Rör mkt försiktigt samtidigt som du tillsätter potatismjölet spätt i kallt vatten, soppan skall bli lite trögflytande men inte tjock! Låt koka några minuter.

6. Vispa ett ägg som du sedan tillsätter i en tunn stråle samtidigt som du rör försiktigt.
7. Tillsätt vitvinsvinäger, sesamolja samt lite hackad färsk koreander.

< Tillbaka >