Mammas bröd

Detta recept faller man lätt för om man gillar sötsaker...

Mängd 2 limpor
Förberedelse jäses 2 x 30 minuter
Tillagning 15 minuter + drygt 25 minuter i ugn (225 grader)

Ingredienser  
50 g jäst  
6 dl vatten  
1 ägg  
1/2 pkt brunt farinsocker  
1 liter rågsikt  
1/2 liter vetemjöl  
smulbröd  
salt  

Tillvägagång
1. Blanda jästen i fingervarmt vatten.
2. Vispa ner ett ägg och tillsätt lite salt.
3.

Tillsätt socker, rågsikt och vetemjöl och arbeta degen smidig.

4. Låt jäsa i 30 minuter under en handduk.
5. Smörj in 2 st långformar och bröda dem.
6. Dela degen i två delar och lägg dem i var sin långform
7. Låt jäsa i 30 minuter under handduk.
8. Grädda bröden i ugnen, 225 grader i minst 25 minuter. Bröden har en tendens att bli mörka ovanpå. När man ser att de börjar få lagom färg kan man så lägga över folie som skyddar. Kolla av med sticka när bröden inte längre är klibbiga, ta då ut dem ur ugnen. Detta kan ibland ta betydligt längre tid än 25 minuter.

< Tillbaka >