Kantarell- och broccolipaj

Paj går alldeles ypperligt att frysa in, smakar smaskens ändå...

Mängd 6 portioner
Förberedelse 30 minuter i kyl
Tillagning 30 minuter + 40 minuter i ugn

Ingredienser  
175 g smör  
5 dl vetemjöl  
4 msk vatten  
2 msk konjak, whisky eller brännvin  
 
Till fyllningen  
200 g kantareller  
4 dl frusen broccoli  
5 ägg  
5 dl tunn grädde  
6 dl riven ost (250 g)  
1 tsk salt  
1/2 tsk paprika  
3 pressade vitlöksklyftor  
basilika (gärna färsk)  
salt och peppar  

Tillvägagång
1. Blanda mjöl och smör till en grynig massa med hjälp av en gaffel.
2. Tillsätt vatten och alkohol (ger en spröd och fin deg).
3. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter.
4. Täck botten och kanter av en ugnssäker form med pajdegen. Täck kanten med en folie.
5. Grädda 10-12 min i ugn i 225 grader. Stek samtidigt upp kantarellerna. Skär broccolin i mindre bitar och stek även den lätt.
6. Vispa samman ägg, grädde, riven ost och kryddor.
7. Lägg kantareller och broccoli på den nygräddade pajbotten, häll därefter över ostsmeten.
8. Grädda i ugn under ca 30 minuter, 200 grader. Smeten skall bli fint gyllenbrun och få en fast konsistens.

Serveras med sallad för att bryta av med annan färg.

< Tillbaka >