Paj går alldeles ypperligt att frysa in, smakar smaskens ändå...
Mängd | 6 portioner |
Förberedelse | 30 minuter i kyl |
Tillagning | 30 minuter + 40 minuter i ugn |
Ingredienser | |
175 g smör | |
5 dl vetemjöl | |
4 msk vatten | |
2 msk konjak, whisky eller brännvin | |
Till fyllningen | |
200 g kantareller | |
4 dl frusen broccoli | |
5 ägg | |
5 dl tunn grädde | |
6 dl riven ost (250 g) | |
1 tsk salt | |
1/2 tsk paprika | |
3 pressade vitlöksklyftor | |
basilika (gärna färsk) | |
salt och peppar |
Tillvägagång | |
1. | Blanda mjöl och smör till en grynig massa med hjälp av en gaffel. |
2. | Tillsätt vatten och alkohol (ger en spröd och fin deg). |
3. | Låt degen vila i kylen minst 30 minuter. |
4. | Täck botten och kanter av en ugnssäker form med pajdegen. Täck kanten med en folie. |
5. | Grädda 10-12 min i ugn i 225 grader. Stek samtidigt upp kantarellerna. Skär broccolin i mindre bitar och stek även den lätt. |
6. | Vispa samman ägg, grädde, riven ost och kryddor. |
7. | Lägg kantareller och broccoli på den nygräddade pajbotten, häll därefter över ostsmeten. |
8. | Grädda i ugn under ca 30 minuter, 200 grader. Smeten skall bli fint gyllenbrun och få en fast konsistens. |
Serveras med sallad för att bryta av med annan färg.
< Tillbaka >