Bärpaj (smulpaj)

Bärpaj är det enda utöver frukostgröten jag kan laga i sömnen. Trots att
den är enkel att göra blir den utomordentligt god!

Mängd 6 portioner
Förberedelse 10 minuter
Tillagning 25-30 minuter i ugn

Ingredienser  
5 äpplen, 6 dl rabarber, 6 dl vinbär, 6 dl krusbär eller 6 dl blåbär  
150-200 g smör  
2-3 dl mjöl  
2-3 dl havregryn  
1-2 dl socker  
kanel (om man gör äpplepaj)  
0-2 msk potatismjöl  

Tillvägagång
1. Smörj en ungssäker form och sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda smör och mjöl väl.
3. Tillsätt havregryn till lagom konsistens.
4. Lägg i frukt eller bär i formen. Tillsätt socker (äpplen ca 1 dl, annars 2 dl)
5a. Om äpplepaj, strö kanel ovanpå.
5b. Om annan paj än äpplepaj, sprid potatismjöl över bären för att få fastare konsistens på den färdiga pajen.
6. Sprid smuldegen över frukten/bären.
7. Grädda i ugn.

Till pajen serveras med fördel glass eller vaniljsås.

< Tillbaka >