Bärpaj är det enda utöver
frukostgröten jag kan laga i sömnen. Trots att
den är enkel att göra blir den utomordentligt god!
Mängd | 6 portioner |
Förberedelse | 10 minuter |
Tillagning | 25-30 minuter i ugn |
Ingredienser | |
5 äpplen, 6 dl rabarber, 6 dl vinbär, 6 dl krusbär eller 6 dl blåbär | |
150-200 g smör | |
2-3 dl mjöl | |
2-3 dl havregryn | |
1-2 dl socker | |
kanel (om man gör äpplepaj) | |
0-2 msk potatismjöl |
Tillvägagång | |
1. | Smörj en ungssäker form och sätt ugnen på 225 grader |
2. | Blanda smör och mjöl väl. |
3. | Tillsätt havregryn till lagom konsistens. |
4. | Lägg i frukt eller bär i formen. Tillsätt socker (äpplen ca 1 dl, annars 2 dl) |
5a. | Om äpplepaj, strö kanel ovanpå. |
5b. | Om annan paj än äpplepaj, sprid potatismjöl över bären för att få fastare konsistens på den färdiga pajen. |
6. | Sprid smuldegen över frukten/bären. |
7. | Grädda i ugn. |
Till pajen serveras med fördel glass eller vaniljsås.
< Tillbaka >