Kulinarisk ordlista

Här är en liten kulinarisk ordlista med termer som imponerar om de
används rätt.

Term Uttal Betydelse
beurre manié bö´r manjé Smör + mjöl = pasta som används till redning
briocher - Småbröd av väljäst vetedeg, gräddad i pastejform
epice epi´ss krydda
fines herbes finsä´rb Finhackade örtgryddor
hors d'oeuvre årdö´vr Lätta smårätter som inleder måltid ofta grönsaker i marinader o.d.
julienne - Mycket finstrimlade grönsaker
meuniére mönjä´r Vetemjölspanerad
potage - Avredd soppa
quenelle - Liten bulle av malet kött eller malen fisk
sauce béchamel bechamel' Vit grundsås av smör, mjöl och mjölk el. grädde
sauce remoulade remola'd Tjockflytande sås av majonnäs, grädde och hackad ättiksgurka m.m., främst anv. till fisk
timbal - Finare färs kokt i vatenbad
vermiceller - Trådformade makaroner, anv i soppor
vinaigrette - Vinägrett = dressing med olja och vinäger som bas

< Tillbaka >