Här är en liten kulinarisk
ordlista med termer som imponerar om de
används rätt.
Term | Uttal | Betydelse |
beurre manié | bö´r manjé | Smör + mjöl = pasta som används till redning |
briocher | - | Småbröd av väljäst vetedeg, gräddad i pastejform |
epice | epi´ss | krydda |
fines herbes | finsä´rb | Finhackade örtgryddor |
hors d'oeuvre | årdö´vr | Lätta smårätter som inleder måltid ofta grönsaker i marinader o.d. |
julienne | - | Mycket finstrimlade grönsaker |
meuniére | mönjä´r | Vetemjölspanerad |
potage | - | Avredd soppa |
quenelle | - | Liten bulle av malet kött eller malen fisk |
sauce béchamel | bechamel' | Vit grundsås av smör, mjöl och mjölk el. grädde |
sauce remoulade | remola'd | Tjockflytande sås av majonnäs, grädde och hackad ättiksgurka m.m., främst anv. till fisk |
timbal | - | Finare färs kokt i vatenbad |
vermiceller | - | Trådformade makaroner, anv i soppor |
vinaigrette | - | Vinägrett = dressing med olja och vinäger som bas |
< Tillbaka >