Följande tabellers innehåll
kommer från ett flertal olika källor, bland
annat tabeller jag råkat springa på samt innehållsförteckningar
på
förpackningar. Man kan konstatera att mätningarna har gjorts på
olika
sätt och innehållet i tabellerna skall därför ses som riktvärden.
Det ungefärliga dagsbehovet är:
Näringsämne | Rek. dagsintag | Kommentar |
Protein | 10-15 % av energiintaget | Kroppens byggmaterial som finns i t.ex. mjölk, ost, kött, fisk och ägg. |
Fett | 30 % av energiintaget | Man bör i stor utsträckning äta vegetabiliska fetter |
Kolhydrater | 55-60 % av energiintaget | Finns i spannmål, potatis, rotsaker, ris, grönsaker och frukt. |
Fibrer | 25-30 g | Osmältbara växtbeståndsdelar med bl.a. gynnsam effekt på tarmverksamheten, finns i t.ex. fullkornsbröd, grönsaker och frukt. |
Salt | ca 5 g | Brist är idag ovanlig, vi äter ofta till och med för mycket. |
I tabellerna nedan anges energimängden
i kalorier. För att omvandla
kalorier till Joul multipliceras värdet med 4,2. Man kan generellt säga
att en normal vuxen gör åt med 1400-1800 kcal i fullständig
vila. Resten
av energin åtgår till bl.a. muskelrörelser. Fett har ett energiinnehåll
på
9 kcal per gram, för proteiner och kolhydrater är motsvarande värde
ca 4,1 kcal vardera.
Grönt | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Avocado | 2 | 15,3 | 4,1 | 160 |
Blomkål | 3 | 0,5 | 2,1 | 25 |
Bönor | 22 | 1,5 | 48 | 298 |
Champinjoner | 2,1 | 0,4 | 2,1 | 21 |
Gröna ärter | 5,2 | 0,4 | 7,2 | 54 |
Gurka | 0,5 | 0,1 | 2 | 11 |
Honungsmelon | 0,5 | 0,1 | 8,3 | 37 |
Isbergssallad | 1 | 0,2 | 1,1 | 10 |
Kikärter | 20,5 | 4,8 | 51 | 333 |
Linser | 24 | 1 | 48,5 | 303 |
Lök | 1,2 | 0,1 | 6 | 30 |
Majs, konserv | 2,9 | 0,6 | 20,2 | 99 |
Majskolv | 3,2 | 1,2 | 15,3 | 86 |
Morot | 1 | 0,1 | 6,4 | 31 |
Oliver, gröna | 1,4 | 12,7 | 0,3 | 119 |
Oliver, svarta | 2,2 | 36 | 1,8 | 335 |
Paprika | 1,1 | 0,3 | 2,6 | 18 |
Potatis | 1,7 | 0,1 | 16,4 | 74 |
Purjolök | 2,9 | 0,2 | 3,4 | 27 |
Sojabönor | 34 | 17,7 | 18,7 | 371 |
Spenat | 1,9 | 0,5 | 0,6 | 15 |
Tomat | 1 | 0,2 | 3,7 | 21 |
Vattenmelon | 0,6 | 0 | 8,7 | 38 |
Vitkål | 1,4 | 0,1 | 4 | 23 |
Ärtsoppa m. fläsk | 6,4 | 2,1 | 9,3 | 82 |
Frukt & nötter | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Ananas | 0,4 | 0,4 | 11,2 | 51 |
Annan sylt | 0,2 | 0 | 60 | 217 |
Apelsin | 0,8 | 0,1 | 10,3 | 46 |
Banan | 1 | 0,5 | 21,8 | 97 |
Bär | 0,7 | 0,8 | 9 | 46 |
Cashewnötter | 15,3 | 46,5 | 26,5 | 581 |
Grapefrukt | 0,7 | 0,1 | 6,5 | 30 |
Hasselnötter | 13 | 62,6 | 9,3 | 644 |
Jordgubbar | 0,8 | 0,4 | 7,4 | 37 |
Jordnötter | 27 | 49 | 10,3 | 585 |
Juice | 0 | 0 | 10 | 40 |
Kokosflingor | 6,9 | 62 | 6,4 | 602 |
Lingonsylt | 0,3 | 0 | 45,7 | 188 |
Marmelad | 0,2 | 0 | 58 | 234 |
Nyponsoppa | 0,2 | 0,1 | 11,7 | 49 |
Päron | 0,4 | 0,4 | 12,2 | 55 |
Russin | 3,2 | 0,5 | 69,3 | 299 |
Saft | 0 | 0 | 12,1 | 49 |
Sylt | 0,4 | 0,1 | 65,1 | 267 |
Torkad frukt, 31% vatten | 3,6 | 0,5 | 50 | 222 |
Äpplemos | 0,2 | 0 | 57,1 | 235 |
Mjölk-produkter | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Glass, 12% fett | 3,9 | 12,2 | 21 | 209 |
Gräddfil | 3 | 12 | 3,8 | 134 |
Kesella | 13 | 1 | 3,5 | 76 |
Keso | 12,3 | 4 | 3,1 | 98 |
Lättyoghurt, naturell | 3,9 | 0,5 | 4,7 | 39 |
Mellanmjölk | 3,5 | 1,5 | 5 | 47 |
Minimjölk | 3,4 | 0,1 | 5 | 34 |
Ost, fetthalt 17% | 31 | 18,2 | 1,8 | 294 |
Ost, fetthalt 28% | 28 | 28 | 1,6 | 368 |
Ostkaka, fetthalt 9% | 10,1 | 8,8 | 16,1 | 184 |
Parmesanost | 41,5 | 30 | 3,7 | 449 |
Smältost, fetthalt 10% | 17,1 | 10,1 | 0,2 | 160 |
Kött | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Bacon | 13,4 | 32,8 | 0 | 345 |
Blodpudding | 11 | 14 | 20 | 250 |
Entrecote | 18,7 | 15,4 | 0 | 212 |
Falukorv, fetthalt 18% | 11,3 | 17,9 | 2,9 | 216 |
Filé | 20,6 | 2,6 | 0 | 107 |
Hamburgare | 14,7 | 17,3 | 2,5 | 223 |
Innanlår | 21,5 | 1,8 | 0 | 103 |
Kalkonkött, m. skinn | 21 | 4,6 | 0 | 126 |
Kycklingfilé | 21,5 | 3,1 | 0 | 115 |
Kycklingkött m. skinn | 17,1 | 13,4 | 0 | 188 |
Köttbullar fetthalt 15% | 13 | 14,9 | 8 | 217 |
Lever | 19,4 | 3,3 | 3,2 | 121 |
Leverpastej, fetthalt 14% | 12 | 14 | 8 | 205 |
Nötfärs, fetthalt 8% | 19 | 8,4 | 0 | 152 |
Renskav | 19,3 | 7,5 | 0 | 145 |
Skinka, rökt 3,2% fett | 21 | 3,2 | 0 | 114 |
Varmkorv, fetthalt 22% | 12,1 | 21,5 | 8,8 | 275 |
Fisk & skaldjur | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Aborre | 18,1 | 1,3 | 0 | 87 |
Böckling | 22,5 | 10,4 | 0 | 183 |
Fiskpinnar | 12,9 | 9 | 14,4 | 191 |
Gädda | 18,4 | 0,7 | 0,1 | 82 |
Kaviar, rökt | 11,8 | 32,5 | 12,5 | 386 |
Lax |
18,4 | 12 | 0 | 181 |
Musslor | 14,4 | 2,2 | 3,3 | 91 |
Räkor | 18,1 | 0,8 | 0,8 | 84 |
Sardiner i tomatsås | 20,5 | 14,8 | 0,7 | 217 |
Sill | 16,5 | 18,5 | 0 | 231 |
Strömming | 16,2 | 9,3 | 0 | 148 |
Tonfisk i vatten | 24,5 | 1,2 | 0 | 110 |
Vit fisk som torsk, sei | 20,5 | 0,9 | 0 | 91 |
Ägg | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Ägg | 12,6 | 10,1 | 1,4 | 146 |
Äggvita | 10,1 | 0 | 1,2 | 46 |
Äggula | 16,4 | 33 | 0,2 | 359 |
Bröd & spannmål | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Cornflakes | 8,4 | 1,1 | 78,6 | 363 |
Digestivekex | 6 | 21 | 58 | 446 |
Vitt matbröd | 8,8 | 4 | 51,5 | 280 |
Hårt bröd | 11 | 9 | 71 | 380 |
Tunnbröd | 9,2 | 3,6 | 74 | 275 |
Wienerbröd | 6 | 25,9 | 45 | 425 |
Kex | 6 | 12 | 74 | 430 |
Fullkornsbröd | 7,2 | 2,7 | 42,8 | 227 |
Mannagryn | 10,2 | 1,5 | 74 | 360 |
Havregryn | 13,3 | 7 | 56 | 343 |
Kakaopulver | 18,3 | 26,6 | 39 | 308 |
Knäckebröd | 10 | 2 | 64,1 | 319 |
Majsmjöl, polenta | 7,8 | 1,2 | 72 | 335 |
Potatismjöl | 0,5 | 0,1 | 80 | 330 |
Rågmjöl | 6,5 | 2 | 76 | 350 |
Sirap | 0,3 | 0 | 79 | 307 |
Pasta | 12,5 | 1,2 | 71,9 | 354 |
Socker | 0 | 0 | 99,9 | 387 |
Pumpernickel |
5,4 | 1,6 | 41,1 | 203 |
Ris, parboiled | 7,7 | 0,3 | 74,2 | 335 |
Rågflingor | 9,2 | 1,5 | 61,3 | 300 |
Skorpor | 8,8 | 9,2 | 67,5 | 391 |
Vetemjöl | 8,5 | 1,3 | 72,5 | 341 |
Välling, osockr. fullkorn |
16 | 16 | 53,6 | 424 |
Matfett & dressing | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Lätt och lagom | 7,5 | 40 | 1 | 388 |
Majonäs | 1 | 80 | 2 | 720 |
Matolja | 0 | 100 | 0 | 884 |
Smör, margarin | 0,6 | 80 | 1 | 712 |
Godis | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Gelékonfekt | 7,3 | 0 | 79 | 351 |
Kexchoklad | 8,5 | 26,5 | 59,8 | 512 |
Mazarin | 6 | 25 | 54 | 450 |
Mjölkchoklad | 8 | 34 | 54,6 | 555 |
Potatischips | 5,4 | 29,5 | 46,1 | 470 |
Skumgodis | 2 | 0 | 80,4 | 335 |
Drycker | Protein, g / 100 g |
Fett, g / 100 g |
Kolhydrater, g / 100 g |
kcal /100 g |
Apelsinjuice | 0,8 | 0,2 | 11 | 44 |
Läskedryck | 0 | 0 | 12 | 49 |
Lättöl, 1,8% | 0,2 | 0 | 3,8 | 29 |
Rödvin | 0 | 0 | 2,3 | 78* |
Starköl, 4,5% | 0,6 | 0 | 3,4 | 47* |
Whisky | 0 | 0 | 0 | 222* |
< Tillbaka >